Peperonata

Zavařování

29.08.2022

Suroviny :

asi 4 litrová nádoba kozích nebo beraních rohů či bílých paprik
6 středně velkých cibulí
olivový olej
větší snítka čerstvého oregana nebo 2 polévková lžíce sušeného
snítka čerstvého tymiánu nebo 1 polévková lžíce sušeného
2 polévkové lžíce sušené bazalky
1 - 2 lžičky soli
1 polévková lžíce octa balsamico nebo vinného octa
1 polévková lžíce cukru
2 plechovky drcených rajčat
1 krabička (ccaa 500 g) pasírovaných rajčat



Postup :

Cibuli očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme restovat na oleji do vhodně velké nádoby. Cibuli lehce osolíme a necháme zesklovatět. Mezitím papriky zbavíme stopek, semínek, opláchneme a nakrájíme na asi centimetrové proužky. Přidáme je k cibuli a za stálého míchání necháme pustit šťávu. Pokud máme čerstvé bylinky, přidáme je k parikám. Za občasného míchání dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi půl hodiny. Přidáme rajčata, ocet, cukr a sušené koření a společně už bez pokličky a za častého míchání společně vaříme a redukujeme. Ochutnáme, dochutíme. Naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut.

Peperonata - recept v PDF