Mrkvová buchta

Moučník

15.05.2023

Suroviny :

4 celá vejce nebo 180 ml aquafaby a 4 polévková lžíce směsi Vegavajo
200 ml oleje
2 polévkové lžíce rumu
2 lžičky vinného nebo jablečného octa

200 g hnědého cukru
200 g polohrubé nebo celozrnné pšeničné mouky
140 g mletých ořechů či mandlí nebo mletých pražených ovesných vloček
špetka soli - při náhradě vajec aquafabou vynecháme
2 lžičky skořice
1 lžičky mletého zázvoru
špetka muškátového oříšku
1 prášek do pečiva
1,5 lžičky jedlé sody
(tuk a hrubá mouka na vysypání formy)

(trochu mléka podle potřeby)
4 najemno nastrouhané středně velké mrkve (asi 200 g)



Postup :

Dortovou či koláčovou formu nebo malý pekáček si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Smícháme suché suroviny. Přidáme mokré přísady, důkladně promícháme a nakonec vmícháme strouhanou mrkev. Hustotu těsta doladíme přidáním trochou mléka. Těsto přelijeme do formy, urovnáme povrch a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C na horní a spodní ohřev. (Poloviční množství těsta ve skleněné koláčové formě jen asi 35 minut.) Čtvrtinu těsta lze upéct jako minidortík i v horkovzdušné fritéze při teplotě 160 až 180 °C asi 25 až 30 minut.
Podáváme pocukrované nebo ještě lépe s kopečkem jogurtu nebo kysané smetany posypané slaným griliášem nebo plátky mandlí.

Mrkvová buchta - recept v PDF