Chléb bez rozkvasu

Pekárna

22.05.2025

Suroviny :

... také by se mohl jmenovat pro sklerotiky (protože občas si zapomenu dát rozkvasit, přestože péct potřebuji, a protože semínka obsahují prospěšné látky, které prý mimo jiné podporují lepší funkci mozku)

100 až 150 g žitného kvasu nebo lievito madre či směs obou přímo ubrané ze skalních zásob v lednici
(samozřejmě neubrané zbytečky kvasů je potřeba okamžitě dokrmit a nechat vzejít, aby bylo příště odkud brát)
250 až 300 g vody
2,5 lžičky soli
450 g mouky (podle nálady či zásob, celozrnné jen asi čtvrtinu celkového množství)
1/3 kostky droždí (asi 14 g)
lžička cukru





Postup :

Do nádoby pekárny dáme suroviny v uvedeném pořadí, zapneme program (2). Zbytek už obstará sama pekárna, jen zadávám možnost tmavší kůrky, aby byl chlebík dostatečně propečený.

Chléb bez rozkvasu - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.