Arancini vegan
Hlavní jídla
20.01.2025
Suroviny :
cca 3 - 4 porcena rýžové koule/jehlánky:
250 g sushi rýže nebo podobný druh (lepivé)
voda na namočení a propláchnutí rýže
500 ml vody na uvaření rýže
1,5 lžičky soli
po uvaření:
20 g (rostlinného) másla
20 g (vegan) sýra typu parmazán
na náplň:
1 menší cibulka
olej
1/2 kostky nastrouhaného uzeného tofu
lžička oblíbeného koření (např. na roštěnky)
1 lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce krájených rajčat v oleji
2 polévkové lžíce rajského protlaku
trochu vody
hrst (mraženého) hrášku
na obalení:
75 ml vody
50 g hladké mouky
špetka soli
špetka kurkumy
(kukuřičná) strouhanka
olej (ve spreji)

Postup :
Nejprve si namočíme aspoň na půl hodiny rýži, aby byla ponořená. Pak ji opakovaně propláchneme. Zalijeme odměřeným množství vody, osolíme a necháme uvařit v rýžovaru.Po uvaření rýži promícháme a pokud by málo lepila, přidáme trochu vroucí vody a necháme nasáknout. Do ještě horké rýže vmícháme máslo se sýrem a směs necháme trochu zchladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Cibulku očistíme, nakrájíme a orestujeme. Pak přidáme nastrouhané tofu, také orestujeme, ochutíme ostatními surovinami a společně prohřejeme. Hrášek přidáváme až po odstavení z tepelného zdroje.
Na obalení si rozmícháme těstíčko a připravíme si do vhodné nádoby strouhanku.
Na kompletování si připravíme vodu na namáčení rukou, pečící papír na rošty do horkovzdušné fritézy. Navlhčenýma rukama si v dlani z rýže vytvarujeme mističku přidáme trochu náplně a rýží náplň uzavřeme. Pomocí navlhčených rukou koule pevně utáhneme a odložíme si je stranou. Obalujeme pak najednou, nejdříme v těstíčku a pak ve strouhance.
Koule klademe na pečící papír, postříkáme nebo zakápneme olejem a pečeme v horkovzdušné fritéze při 200 °C 10 minut, otočíme a dopečeme dalších 10 minut či podle potřeby.
Podáváme ideálně se zeleninou či oblíbenou omáčkou.
(Pokud si chceme práci usnadnit, lze náplň rozmíchat přímo do rýže. Pak můžeme tvarovat i menší kuličky a použít je jako přílohu nebo k "mlsání". V tom případě samozřejmě přizpůsobíme dobu pečení.)
Tip: Prý je výborná houbová náplň, někdy zkusím ;-)
