Speculaas sušenky

Moučník

24.07.2020

Suroviny :

125 g pšeničné celozrnné mouky
125 g špaldové (tmavé) mouky
125 g změklého másla
1 vejce
150 g hnědého cukru
50 g mletých mandlí nebo ořechů
3 lžičky koření Spekulatius od Antonína
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva




Postup :

Mouku prosijeme, přisypeme mandle, prášek do pečiva, koření a sůl. Nasucho promícháme. Máslo, vejce a cukr vyšleháme do pěny a smícháme s moučnou směsí. Propracujeme vše v kompaktní hmotu a zabalíme do potravinářské fólie. Těsto necháme nejméně den proležet v chladnu. Po lehkém změknutí při pokojové teplotě nebo prohnětení vyvalujeme mezi dvěma foliemi na cca 3 mm tloušťku a rozkrájíme rádýlkem na obdélníčky či vykrájíme vykrajovátky tvary podle nálady. Skvěle se dají použít i embosovací (vzorované) válečky nebo razítka na sušenky. Klademe na plech s pečícím papírem a pečeme asi 9 minut při 180°C. Sundaváme opatrně, zpevňují se chladnutím!

Speculaas sušenky - recept v PDF