Ovesné hrudky

Moučník

11.07.2020

Suroviny :

(měrné jednotky:
1 H = 220 ml hrnek
ČL = kávová lžička
PL = polévková lžíce)

Potřebujeme:
1 H jemných ovesných vloček
1/2 H celozrnné pšeničné mouky
1/2 H špaldové mouky
1/2 H mletých ořechů nebo mandlí
1/2 H tmavého cukru
1 ČL koření Voňavé pečení s vanilkou nebo perníkového koření
1/2 ČL skořice
2 PL kakaa nebo 2 PL drobně pokrájeného sušeného ovoce
1,5 ČL jedlé sody
2 PL vlažné vody a další podle potřeby
3/4 H neutrálního oleje
3 PL medu nebo cukrového či javorového sirupu



Postup :

Nejprve na teflonové pánvi nasucho opražíme vločky, až lehce zezlátnou a rozvoní se. Přesypeme je do mísy, necháme trochu zchladnout a přidáme ostatní sypké suroviny. Sodu rozmícháme v 2 PL teplé vody, přidáme i s olejem a medem (či sirupem) k sypké směsi a smícháme. Podle potřeby přidáme vodu, aby vzniklo tvárné těsto. Rukou nebo lžičkou tvoříme hrudky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 12 minut při 180°C.
Z této dávky vyjdou asi 2 plechy hrudek/placiček. Tvar záleží na hustotě těsta pro jakou se rozhodneme.

Ovesné hrudky - recept v PDF