Halušky

Hlavní jídlo

31.01.2021

Suroviny :

asi 750 oškrábaných syrových brambor
cca 250 g hladké mouky
2 polévkové lžíce bramborového škrobu
lžička soli
osolená voda na vaření

k podávání: na oleji orestovaná cibulka, kysané zelí, bryndza, niva, slanina, opečené uzené tofu nebo tempeh...




Postup :

Vodu ve větším hrnci nebo kastrolu přivedeme k varu. Brambory jemně nastrouháme, slijeme z nich přebytečnou vodu, přidáme sůl a škrob a zahustíme moukou tak, aby v těstě držela nastojato zapíchnutá měchačka a nepadala. Do vroucí vody protlačujeme těsto přes haluškovací síto nebo "odkrajujeme" nožem kousky z tenké vrstvy těsta na talířku či nabíráme lžičkou a tvoříme rychle malé nočky. Vaříme postupně po menších dávkách těsta, dáváme pozor, protože voda z halušek ráda rychle vzkypí. Když halušky plavou na hladině, sbíráme je děrovanou naběračkou a vkládáme do nádoby s orestovanou cibulkou a olejem, aby se neslepovaly. My je nejradši se zelím (to kysané stačí jen lehce prohřát) a s kousky opečené slaninky nebo vegan náhrady slaninky (tofu či tempeh).

Halušky - recept v PDF