Toastový pšenično-žitný chléb

Pekárna

24.04.2019

Suroviny :

330 g chlebového kvásku
150 ml mléka
240 g pšeničné mouky chlebové
240 g hladké nebo polohrubé mouky (či směs obou)
1 vejce (nebo 60 g vody)
2 KL soli
1/6 kostky droždí
1/2 PL cukru



Postup :

Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: chlebový kvásek, rozšlehané vejce, sůl, mléko. Navrch přidáme naváženou mouku a rozdrobený kousek droždí lehce pocukrovaný. Zakryjeme okolní moukou, aby se kvasnice nepřilepily ke stěně nádoby. Necháme asi půl hodiny promíchat a prohnětat. (Poté můžeme vyndat hnětací hák, aby se bochník po pečení nepotrhal.) Bez dalšího hnětení necháme cca 1 až 1,5 h kynout a pečeme asi 40 minut. Pozor, při pečení ještě nabývá na objemu! Krájíme vychladlý zubatým nožem. (Celý proces spolehlivě obstará pekárna Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka tmavá.)

Upozornění: Vhuť je díky podílu žitného kvásku lehce chlebově nakyslá, tak ať Vás to nepřekvapí. (Prostě něco mezi klasickým bílým pečivem a klasickým českým konzumním chlebem.)

Toastový pšenično-žitný chléb - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na chlebový kvásek.