Velikonoční slepička (beránek)

Moučník

25.07.2020

Suroviny :

na malou formu:
2 vejce
100 g cukru krupice
170 g polohrubé mouky
100 ml mléka
půl sáčku prášku do pečiva
70 g změklého másla
1 lžička koření Voňavé pečení mleté
1 lžička citronové kůry
půl lžičky jedlé sody
špetka soli

lžíce másla a asi 10 rozemletých piškotů na vymazání a vysypání formy





Postup :

Oddělíme bílky a žloutky, z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky, cukr a máslo ušleháme do hladké pěny. Odvážíme mouku, promícháme s prdopečem, sodou a kořením. Do pěny po troškách vpravujeme ručním šlehačem střídavě suchou směs a mléko. Nakonec ručně zlehka vmícháme sníh.
Do formy dáme kousek másla, v mikrovlnce rozhřejeme, rozetřeme mašlovačkou do obou částí formy a vysypeme je rozdrcenými piškoty. Připravenou formu plníme těstem asi 1 centimetr pod okraj a zaklopíme. Pokud nám trochu těsta zbyde, tak upečeme ve formě na muffiny.
Pečeme v předehřáté elektrické troubě na 180 °C po dobu 35 minut. Ještě horkou slepičku vyklopíme a po vychladnutí zdobíme čokoládou nebo bílkovou polevou.

Na velkou formu je potřeba použít adekvátně více těsta :-)

Velikonoční slepička (beránek) - recept v PDF