Pizza na kámen

Hlavní jídlo

29.06.2020

Suroviny :

Na 3 pizzy o průměru cca 33 cm nebo obdélníky velikosti plechu v troubě:
250 ml vlažné vody
1 KL cukru
1/6 kostky droždí (asi 7 g)

25 ml olivového oleje
500 g hladké mouky nebo ještě radši speciální pizza mouky
3 KL soli

plechovka celých nebo drcených loupaných rajčat nebo rajský protlak zředěný trochou vody
bylinky, sůl
vše co máme rádi na obložení (salám, slanina, žampióny, zelenina pokrájená na plátky, olivy...) pro vegetariány a vegany jen to jejich oblíbené



Postup :

Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pečlivě proděláme hnětačem s moukou, solí a olejem, až se těsto nelepí na stěny mísy. Pak rozdělíme na 3 stejné části a zabalíme velmi volně do potravinářské fólie pomazané olejem (proti přilepení těsta). Necháme buď cca 3 hodiny pracovat v teple nebo můžeme lépe zabalené uložit do chladničky a nechat kynout pomalu. Pozor, těsto zdvojnásobuje objem!

Po vykynutí každý díl rozválíme (roztaháme prsty) rovnou na pečícím papíře do potřebného tvaru a velikosti. Na základ použijeme zjednodušené sugo: rozmixovaný obsah plechovky s přidáním soli a bylinek dle chuti.

Obložíme čím kdo nejraději a pečeme na cca 10 minut předehřátém rozpáleném kameni na maximum (u nás 300 °C) asi 7 minut. Po upečení můžeme na potření okrajů použít kapku dobrého olivového oleje.

Pizza na kámen - recept v PDF