Italské risotto

Hlavní jídlo

23.04.2019

Suroviny :

pro 3 lehké porce:
250 g kulatozrnné rýže
menší cibulka
asi 50 g másla
1,5 dl suchého bílého vína
2 PL parmezánu
sůl
asi 3/4 l vývaru



Postup :

Nejdříve si připravíme zeleninový vývar, pokud nemáme v zásobě už hotový nebo masový.
V hrnci se zesíleným dnem rozpustíme máslo, vsypeme na drobno pokrájenou cibulku, necháme zesklovatět a vsypeme suchou nepropláchnutou rýži a restujeme asi 3 minuty. Rychle vlijeme víno a za stálého míchání necháme odpařit. Zalijeme přecezeným vývarem, jen aby rýže byla lehce ponořená, a opět mícháme do odpaření. Postup opakujeme asi 20 minut, od 15. minuty před každým dolitím vývaru ochutnáváme, zda rýže není vařená "al dente".
Pokud je hotová, stáhneme ze sporáku, vmícháme strouhaný parmezán a podle potřeby dosolíme.

Tip:
Krémovější chuť získáme nakonec přidáním smetany ke šlehání.

Přísady: Ochutit můžeme podle nálady masem či zeleninou, ale obojí tepelně upravujeme zvlášť a vmícháme před podáváním do již hotového risotta.

Výborné je například s orestovanými, lehce osolenými žampiony pokrájenými na čtvrtinky.

Italské risotto - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na zeleninový vývar.