Hrnečkové knedlíky

Příloha

23.04.2019

Suroviny :

4 na kostičky nakrájené starší rohlíky (necháme oschnout nebo usušíme v troubě nebo nasucho opražíme zlehka na pánvi)
400 ml mléka
200 g hrubé mouky
200 g polohrubé mouky
1 kávová lžička soli
2 vejce
hrst pokrájené naťové petrželky
máslo na vymazání hrnků
krupice na vysypání hrnků



Postup :

Našleháme sníh z bílků. V mléce rozmícháme sůl a žloutky. Vmícháme mouku a rohlíky. Nakonec těsto odlehčíme sněhem. Plníme ze 2/3 do vymazaných a vysypaných hrnků. Hrnky vaříme v hrnci s vodou sahající do poloviny výšky hrnků cca 30 minut pod pokličkou, mírně bublající a neodklápíme!!! Po skončení varu necháme hrnky ještě dvě minutky pod poklicí, půjdou pak snadněji vyklopit. Pokud nakrájené rohlíky necháme oschnout do druhého dne nebo vysušíme v troubě, jsou knedlíky delikátnější.

Tip: Koho nebaví pravidelně kulatý tvar, může těsto naplnit do formy na biskupský chlebíček (vymazané a vysypané) a uvařit v přiklopeném pekáči na sporáku nebo v troubě, opět ve vodní lázni. Velmi efektní je také knedlík ve tvaru bábovky, použijeme-li skleněnou formu na bábovku, opět vymazanou máslem a vysypanou moukou a vodní lázeň na uvaření.





Hrnečkové knedlíky - recept v PDF