Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Polévka

23.04.2019

Suroviny :

300 g hlívy ústřičné
2 cibule
1 l vývaru (možno nahradit vodou a zeleninovým bujónem)
2 PL sádla
2 PL másla
2 PL hladké mouky
po KL sladké, pikantní a uzené mleté papriky
2 stroužky česneku
majoránka, pepř, sůl



Postup :

Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme ji v hrnci na sádle dozlatova. Přidáme opláchnutou hlívu pokrájenou na kostičky, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka (cca 15 minut). Pokud nemáme k dispozici vývar, povaříme houby ve vodě a bujón přidáme až s jíškou (rozmíchaný v trošce horké vody). Na pánvi za stálého míchání z mouky a másla upražíme jíšku. Jíšku rozmícháme v trošce studené vody a přidáme směs do polévky. Důkladně vmícháme po lžičce mletých paprik a krátce povaříme. Dosolíme, opepříme a těsně před podáváním dochutíme majoránkou a lisovaným česnekem. Polévku podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na toastový pšenično-žitný chlebík.