Chlebový kvásek

Pekárna

23.01.2019

Suroviny :

převařená nebo odstátá voda
celozrnná žitná mouka
vhodná keramická či skleněná nádoba
plátno a gumička na zakrytí
na uchování v lednici potravinářská folie či víčko na zakrytí



Postup :

Ve vyšší skleněné či keramické nádobě (džbánu) smícháme asi 125 ml vlažné vody se 100 g mouky. Překryjeme (víčkem, ale nazašroubovávat pevně - nechat dýchat! či plátýnkem a gumičkou eventuelně potravinářskou folií, ale propíchnout několik menších dírek) a necháme zkvasit v teple do druhého dne (8 - 12 hodin). Další den odebereme cca 2 lžíce směsi (nebo naopak necháme na dně přibližně odpovídající množství), k dvěma lžícím základní prokvašené směsi přidáme opět mouku a vodu, ale obojího jen polovinu, a tento postup opakujeme aspoň 4 dny.

Odebranou a dále na dokrmování nepoužitou směs přidáme po částech do jakéhokoliv pečení, na polévku... Hlavně nevyhazovat, byla by to věčná škoda!


Když kvásek obsahuje bublinky, příjemně voní a láká mušky octomilky, je jak má být!

Běžně stačí rozkvasit na pečení jedenkrát týdně a odebírat nebo ponechávat v nádobě trochu čerstvě rozkvašené směsi, tj. co nejčerstvější kvas.

Pokud nebudu kvásek ihned používat, lze ho část odložit do mrazáku nebo do ledničky. Ten z ledničky každý týden přikrmím, nechám poporůst a zase odložím do chladu. Ten z mrazáku jen nechám při pokojové teplotě pomalu rozmrznout a použiji na rozkvas a následně na pečení.

Kdyby kvásek zeslábl, prostě kdyby nepracoval správně (méně častým pečením, opomenutím nakrmit nebo třeba starší moukou) je dobré ho ozdravit přikrmováním dvakrát denně po několik dní.

Chlebový kvásek - recept v PDF

Vymazlený rozkvas použijte na jakýkoliv recept, u nás doma teď nejvíce frčí z pekárny bramborový chléb světlý nebo na kameni pečený pivní chléb.