Bramborový chléb světlý

Pekárna

05.11.2018

Suroviny :

350 g aktivního žitného rozkvasu ( 2 PL kvásku, 200 ml vody a 150 g žitné hrubozrnné mouky nechat 8 - 12 hodin předem rozkvasit)
120 ml vody (či piva)
100 ml kefíru (či acidofilního mléka)
2,5 KL soli
(koření dle chuti)
150 g brambor, tj. jeden větší či dva malé (uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kostičky) nebo lze nahradit syrovými jemně nastrouhanými v podobném množství
celkem 450 g mouky například v poměru:
50 g špaldové či pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
250 g obyčejné hladké nebo polohrubé mouky či kombinace obou
7g čerstvého droždí
1 KL cukru ( či medu, melasy, sladěnky...)




Postup :

Vařené brambory stačí pokrájet mřížkovým krájedlem na bramborový salát.
Ve spolupráci s pekárnou se to ostatní dělá snadno: Nejdříve vložte rozkvas a tekutiny, pak mouky, sůl a nakonec do rohu na povrchu droždí s cukrem.
(Oblíbený program Panasonic SD 2500 - program 2, kůrka tmavá)

Upozornění: Na chuti a střídce nejsou brambory moc poznat, nicméně je chlebík velmi chutný a obsah brambor sluší jak mechovosti střídky, tak křupavosti kůrky.

Bramborový chléb světlý - recept v PDF