Bramborové šišky

Příloha

15.08.2014

Suroviny :

1500 g oloupaných brambor uvařených ve slupce
3 KL soli
4 PL škrobu
2 vejce
100 g krupice (dětské krupičky)
asi 200 g hrubé mouky
nasucho opečená strouhanka



Postup :

Připravíme si hrnec s vroucí vodou. Zchladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto, které se nebude lepit. Podle potřeby přidáme mouku. Ukrajujeme kousky těsta a vyvalujeme válečky přibliženě ve velikosti prstu. Pracujeme rychle, jinak těsto řídne! Připravené šišky vkládáme do vroucí vody, odlepíme opatrně ode dna a po vyplavání vaříme asi 3 minuty.
Po vylovení a okapání obalujeme ve strouhance.

Podáváme na sladko s medem, kysanou smetanou a strouhaným perníkem nebo s mákem, cukrem a máslem.

Poslouží i jako příloha k masu, zelí a omáčkám.

Bramborové šišky - recept v PDF