Toastový chléb s LM

Pekárna

07.09.2019

Suroviny :

150 g aktivního tuhého pšeničného kvásku (LM = lievito madre)
350 ml vody
250 g pšeničné mouky chlebové
250 g hladké špaldové mouky
2 KL soli
1/6 kostky droždí
1/2 PL cukru



Postup :

S dostatečným předstihem "nakrmíme" pšeničný kvas (100 g polohrubé mouky a vlažné vody) a necháme vzejít na aspoň dvojnásobek (cca 3 hodiny předem). Do mísy v pekárně dáme suroviny v tomto pořadí: kvásek, voda, droždí, cukr, mouka a sůl. Necháme asi půl hodiny promíchat a prohnětat. (Poté můžeme vyndat hnětací hák, aby se bochník po pečení nepotrhal.) Bez dalšího hnětení necháme cca 1 až 1,5 h kynout a pečeme asi 40 minut. Pozor, při pečení ještě nabývá na objemu! Krájíme vychladlý zubatým nožem. (Celý proces spolehlivě obstará pekárna Panasonic SD 2500, program 2, velikost L, kůrka tmavá.)

Chléb můžeme také upéct v troubě ve tvaru klasického pecínku. Příprava bude trochu složitější a časově náročnější: vypracování těsta, překládání, stáčení, kynutí v ošatce a pečení na kameni. Doporučuji vyzkoušet, nemá úplně klasickou chlebovou chuť, ale střídku velmi jemnou a nadýchanou.

Toastový chléb s LM - recept v PDF