Seitánky

Hlavní jídlo

25.02.2020

Suroviny :

150 g rostlinné bílkoviny (glutenu čili lepku)
2 PL lahůdkového droždí
2 KL koření na mletá masa
2 KL grilovacího koření (Baby gril)
1 PL pohankové mouky


250 ml vody
1/2 kostky zeleninového bujonu
2 PL oleje
1 menší cibulka nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
1 PL sojové omáčky
120 g vařených nebo sterilovaných červených fazolí (lze nahradit bílými nebo cizrnou)






Postup :

Nejdříve si smícháme v míse suché suroviny. Dále si na oleji orestujeme cibulku, ke konci restování přidáme česnek, ale necháme ho restovat jen krátce, aby nezhořkl. Přilijeme vodu, přidáme bujon a krátce provaříme (do rozpuštění bujonu). Necháme mírně zchladnout. Do nádoby vhodné pro ponorný mixér vložíme fazole, přidáme sojovou omáčku, bujonovou směs a rozmixujeme dohladka nebo necháme kousky, prostě podle chuti.
Rozmixované přidáme k suchým surovinám a pečlivě promícháme (nejdřív se to zdá řídké, ale časem mírně zhoustne). Rozdělíme na asi 6 dílů a každý jednotlivě smotáme do válečku pomocí pečícího papíru. Jednotlivé balíčky vložíme na pařáček a vaříme mírným varem v parní lázni pod pokličkou 30 minut.


Chutí mi naše seitánky připomínají játrovou zavářku nebo domácí sekanou. To závisí samozřejmě na použitém koření (příště zkusíme třeba uzenou pariku) a určitě budou skvělé i s čerstvými bylinkami. Hodláme tímto směrem ještě experimentovat


Můžeme seitánky jíst tak nebo opékat a použít i do jiných jídel, ale klidně podávat i studené. Prý vydrží v lednici až týden. ;-)

Seitánky - recept v PDF