Ratatouille

Hlavní jídlo

07.09.2019

Suroviny :

2 cibule
2 cuketky (nejlépe zelenou a žlutou)
3 barevné papriky
3 stroužky česneku
6 až 8 středně velkých rajčat nebo plechovka drcených
1 dcl bílého vína
sůl, pepř
snítka čerstvého tymiánu, oregána, rozmarýny
2 PL rajského protlaku
4 PL oleje (nejlépe ze sušených rajčat)
koření na ratatouille nebo na sýry (třeba od Antonína)



Postup :

Nejprve spaříme rajčata. (Špičku nakrojíme do kříže, zalijeme vroucí vodou, aby byla ponořená. Po asi 30 vteřinách slijeme a propláchneme studenou vodou). Pak je oloupeme, přepůlíme, vykrojíme tuhý střed a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky, cuketky na větší kousky, očištěné papriky na velikostí podobné kousky jako cukety. Nejprve orestujeme ve větším hrnci na polovině oleje cibulku do sklovata, přidáme papriky a restujeme asi 5 minut, zalijeme vínem a necháme odpařit. Přisypeme rajčata, vložíme bylinky (raději svázané provázkem) a dusíme dalších 5 minut. Pokud nemáme čerstvé bylinky, použijeme třeba provensálskou směs nebo co máme rádi. Mezitím na druhé polovině oleje orestujeme cuketky a česnek za stálého míchání v jiné nádobě. Papriky i cukety by měly zůstat "al dente"! Všechno smícháme, bylinky vyjmeme, dochutíme solí, pepřem. Podáváme nejlépe s pečivem.

Tip: Obměnou místo cuket může být použití cca půl balíčku mražených fazolových lusků.

Ratatouille - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na rajčatový chlebík nebo bramborovou buchtu.