Rajská vegan

Hlavní jídlo

27.11.2020

Suroviny :

na nemasové kuličky:
200 g rostlinné bílkoviny (glutenu čili lepku)
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky koření na rajskou
3 lžičky grilovacího koření (Baby gril)
1 polévková lžíce pohankové mouky

250 ml vody
1/2 kostky zeleninového bujonu
2 polévkové lžíce oleje
1 menší cibulka nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku nasekané nadrobno
1 polévková lžíce sojové omáčky
120 g vařených nebo sterilovaných červených fazolí (lze nahradit bílými nebo cizrnou)

voda, druhá polovina bujonu, sůl

na omáčku:
1 střední cibule nakrájená na kostičky
3 polévkové lžíce oleje
1 kapie nakrájená na menší kousky
1 malý rajský protlak
1 plechovka pasírovaných rajčat
1 krabička pasírovaných rajčat
2 lžičkykoření do rajské
1 bobkový list
cukr, sůl, pepř
(strouhaný perník)



Postup :

Na kuličky smícháme suché suroviny, ponorným mixérem rozmixujeme fazole s ostatními surovinami (teplou vodou, bujonem, orestovanou cibulkou a česnekem).
Obojí smícháme a prohněteme. Tvarujeme kuličky, které vkládáme do širšího hrnce s vroucí vodou se zbytkem bujonu a přídavkem soli. Vaříme 30 minut. Vyjmeme kuličky z vody a uchováme v teple.

Mezitím si připravíme omáčku. Zesklovatíme cibulku, přidáme kapii, orestujeme, přidáme protlak, zarestujeme, ochutíme kořením a tento základ zalijeme vodou, ve které se vařily kuličky. Přidáme drcená i pasírovaná rajčata a nejméně 10 minut provaříme. Omáčku rozmixujeme, dochutíme a vložíme do ní prohřát nemasové kuličky.

Podáváme s oblíbenou přílohou, například vařenými kolínky nebo rýží či knedlíkem.

Rajská vegan - recept v PDF