Mrkvová buchta

Moučník

24.04.2019

Suroviny :

4 celá vejce
210 g hnědého cukru
200 ml oleje
220 g hladké mouky
150 g mletých ořechů či madlí (případně o něco méně mletých pražených ovesných vloček)
1/2 KL soli
1 KL skořice
1/2 KL mletého zázvoru
5 najemno nstrouhaných středně velkých mrkví
1/2 prášku do pečova
1 KL jedlé sody

máslo a hrubá mouka na vysypání formy



Postup :

Dortovou či koláčovou formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vejce s cukrem ušleháme do pěny, přidáme olej a promícháme. Mouku s mletými ořechy, kypřidly a kořením smícháme nasucho dohromady a přidáme k vaječné směsi. Důkladně promícháme a nakonec vmícháme strouhanou mrkev. Těsto přelijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut na 180 °C.

Pokud chceme buchtu ještě "vylepšit", můžeme před podáváním dozdobit krémem z vyšlehaného tvarohu (lučiny) s moučkovým cukrem (v poměru 2:1) a citronovou šťávou nebo trochou rumu.

Inspirace receptem v Apetitu.

Mrkvová buchta - recept v PDF