Makovec

Moučník

24.04.2019

Suroviny :

250 ml mléka
50 ml oleje
80 g bílého jogurtu (či tvarohu s trochou mléka navíc)
1 vejce
1 KL rumu

80 g cukru krystal (nejlépe polovinu nahradit hnědým)
1 PL vanilkového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 KL skořice
1/2 prášku do pečiva
100 g mletého máku

oblíbená poleva



Postup :

Všechny tekuté a polotekuté suroviny (první odstavec surovin) smícháme a vmícháme do této směsi mák. Necháme chvilku odstát. Pak přidáme sypké ingredience, pečlivě promícháme. Vlijme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme asi 30 minut při 170 °C.

Zchladlý makovec můžeme polévat čokoládovou či citronovou polevou. Výborný je také s tvarohovým krémem. (Tvaroh, vanilkový cukr, trochu rumu a asi 5 PL smetany ke šlehání vyšleháme a necháme vychladit. Krémem jednotlivé porce moučníku zdobíme těsně před podáváním.)

Makovec - recept v PDF