Maková náplň

Moučník

15.05.2019

Suroviny :

To tak jednou dáte svému nejdražšímu ochutnat (doškrábnout z hrnce zbytek) makové náplně do buchet (nebo na koláč) a způsobíte si tím dlouhodobý problém. Ono mu to totiž zachutnalo jen tak nebo jako vylepšení do bílého jogurtu. Nu což, chci-li mu udělat radost, obětuji trochu svého času a náplň mu uvařím... (cca jednou za 14 dní.)

100 g mletého máku
250 ml mléka
(2 PL (hnědého) cukru)
1 PL rumu
1/2 KL koření Voňavé pečení
šperka skořice
2 rumové perníčky na dochucení a zahuštění (lze nahradit jiným perníkem nebo třeba drobečky z podrcených piškotů či sušenek)




Postup :

Mléko za stálého míchání ohřejeme téměř k varu, vsypeme mletý mák, cukr i koření a za stálého míchání pomalu vaříme do zhoustnutí (cca 5 minut stačí). Před koncem varu zahustíme rozdrobeným nebo nastrouhaným perníkem, hustotu si přidáním perníku korigujeme podle potřeby. Odstavíme z tepla a po mírném zchladnutí přidáme rum.

Použijeme do buchet, závinů, na koláče či koláčky nebo prostě jen tak či do jogurtu jako můj muž. <3

Maková náplň - recept v PDF

Původně jsem měla rozpis na makovou náplň u receptu na kynuté buchty , ale jelikož ho teď připravuji daleko častěji, předkládám jako samostatný recepis ;-)