Lokše

Příloha

16.02.2020

Suroviny :

1 kg brambor
300 g hladké mouky a další na podsypávání
2 KL soli



Postup :

Brabory uvaříme ve slupce, nejlépe den předem. Oloupané je najemno nastrouháme nabo prolisujeme lisem na brambory, osolíme, přidáme mouku a prohněteme. Lepivost těsta závisí na druhu použitých brambor a mouce. Těsto rozdělíme asi na 16 kousků, které zakulatíme a necháme chvíli odležet. Z nich na moukou posypaném válu rozvalujete tenké placičky, které nasucho opékáme na teflonové pánvi z obou stan do vytvoření typických tmavých flíčků. Po upečení každé placky mouku z pánve vytíráme papírovou utěrkou, protože jinak by se připalovala. Po upečení potíráme rozpuštěným máslem, sádlem nebo olejem, čímž krásně zvláční.

Podáváme naslano nebo sladkou verzi například s cukrem a skořicí nebo povidly s mákem.

Lokše - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na švestkovou nutelu.