Králík se svíčkovou

Hlavní jídlo

22.07.2020

Suroviny :

polovina králíka rozdělená na porce
asi 3 polévkové lžíce sádla
100 g slaniny
nakládaná zelenina Halali
nakrájená nebo nastrouhaná kořenová zelenina (asi 300 g)
voda, hladká mouka
kysaná smetana
sůl, pepř, cukr, ocet
koření na svíčkovou



Postup :

Na sádle v nádobě vhodné do trouby opečeme nakrájenou slaninu, vložíme porce králíka, necháme zatáhnout. Maso vyjmeme. Na výpeku orestujeme kořenovou zeleninu, vrátíme maso, přidáme Halali, podlijeme trochou vody a dáme přikryté na hodinu péct při 190 °C, pak odkryjeme a ještě půl hodiny dopečeme. Maso vyjmeme, uchováme v teple. Vypečenou šťávu se zeleninou propasírujeme nebo rozmixujeme, vmícháme smetanu, zahustíme závrtkem z mouky a vody a dochutíme podle vlastních zvyklostí. Zvolna provaříme.

Tip: Maso má delikátnější chuť, pokud ho na noc či déle naložíme do Halali a uchováme v chladnu.

Králík se svíčkovou - recept v PDF

Může se Vám hodit recept na nakládanou zeleninu a la Halali či hrnečkové nebo kynuté knedlíky a rybíz a la brusinky.