Jablečný quiche

Moučník

24.04.2019

Suroviny :

na těsto jsem použila svůj oblíbený recept na slaný koláč (quiche) se špenátem:
125 g másla
220 g hladké mouky
1/2 KL soli
1 menší vejce
asi 4 PL studené vody
luštěniny na zatížení
mouka na podsypání

na krém:
1 měkký vaničkový tvaroh
3 PL (hnědého) moučkového cukru
1 PL rumu
1 KL škrobu
trochu mleté vanilky nebo aroma
(trochu rozinek namočených v rumu)

na náplň a posyp:
cca 4 větší omytá a jádřinců zbavená jablka nakrájená na tenké plátky
lupínky z oloupaných mandlí
mletá skořice



Postup :

Z mouky, soli a vychlazeného másla pokrájeného na kousky uděláme nejdříve něco jako drobenku, pak přidáme vejce a nejdříve 2 PL hodně studené vody. Zpracujeme ručně nebo v robotu, pokud by konzistence nevyhovovala, doladíme trochou vody nebo naopak mouky. Těsto zabalíme do potravinářské fólie, dáme proležet a ztuhnout do chladničky.
Mezitím si rozmícháme krém z tvarohu a necháme uležet. Očistíme si jablka. na orestované cibulce podusíme špenát, jak jsme zvyklí. Snažíme se nechat odpařit nadbytečnou tekutinu nebo ji slijeme. Podušený špenát necháme mírně vychladnout, poté vmícháme smetanu a strouhaný sýr.
Těsto rozválíme na pomoučené podložce na hodně tenkou placku, přeneseme do koláčové formy, vytvarujeme i do stran. Na několika místech propícháme vidličkou, překryjeme pečícím papírem a zasypeme vrstvou luštěnin, aby se nám těsto nezvlnilo. Pečeme nejdříve 200 °C asi 10 minut, pak ještě 5 minut bez papíru a luštěnin. Mezitím si nakrájíme jablka na asi 2 mm plátky.
Předpečené těsto potřeme lehce tvarohovým krémem, poklademe plátky jablek podle fantazie (ne naplocho, ale spíše se snažíme skládat jablka do výšky (jako třeba okvětní lístky u růží). Vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších 10 až 20 minut do zezlátnutí povrchu.
Podáváme teplé či studené...

Jablečný quiche - recept v PDF