Italská fazolová

Polévka

24.03.2020

Suroviny :

po hrstičce suchých fazolí cca celkem 100 g: velké bílé, malé červené a malé žíhané nebo jen jeden druh
plechovka drcených rajčat
1 střední cibulka oloupaná a pokrájená na kostičky
2 očištěné mrkve nakrájené na tenká půlkolečka
2 řapíky celeru očištěné a nakrájené na tenké půlměsíčky
(stroužek česneku oloupaný a nakrájený na tenké plátky)
3 PL oleje
2 hrsti mražených fazolových lusků
litr vývaru nebo vody s kostkou zeleninového bujonu
po 2 KL koření: směs na italské těstoviny a provensálských bylinek
sůl, pepř, chilli podle chuti



Postup :

Z celého receptu je časově nejnáročnější připravit fazole. Je nutné je den dopředu přebrat, propláchnout a nechat namočené. Vody při namáčení je potřeba dát tolik, aby byly fazole zcela ponořené (při namáčení zdvojnásobí velikost). Pokud máme čas, je vhodné vodu vyměnit, zlepší se stravitelnost.

Druhý den vodu z fazolí slijeme a uvaříme je na střední teplotu bez soli v novém dostatečném množství vody zvlášť mimo polévku al dente. (Pokud připravujeme různodruhové a hlavně různě velké fazole, namáčíme a vaříme je raději samostatně. Větší bílé fazole trvají uvařit cca hodinu, menším barevným to trvá cca půlhodinku.)

Ve větším hrnci zesklovatíme na oleji cibulku. Pak vsypeme nakrájenou mrkev a asi 5 minut restujeme. Přisypeme řapítý celer, ten už opečeme jen krátce a nakonec přidáme česnek. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou s bujonem, přilijeme drcená rajčata z plechovky, okořeníme a vaříme 15 minut. Pak vložíme scezené předem uvařené fazole, fazolové lusky a společně necháme ještě provařit mírným varem asi 15 minut. Ochutnáme, dochutíme a podáváme. Jako vylepšení můžeme použít čerstvé bylinky.

Italská fazolová - recept v PDF