Hrnkový koláč vegan

Moučník

23.07.2022

Suroviny :

Suroviny :
(recept odměřuji mocca hrnečkem "MH" o objemu cca 100 ml)
1 MH hrubé mouky
1 MH polohrubé mouky nebo celozrnné pšeničné mouky
1/2 MH (hnědého) cukru krystal
1 lžička prášku do pečiva
1 polévková lžíce směsi Vegavajo
1 MH rostlinného mléka
1/2 MH oleje
1/2 MH aquafaby
1 polévková lžíce rumu

na drobenku:
2 polévkové lžíce hrubé mouky
2 polévkové lžíce (hnědého) cukru krystal
(2 polévkové lžíce mletého máku)
1 polévková lžíce kokosového oleje (vegan Flory nebo Ramy)
skořice podle chuti

očištěné ovoce



Postup :

Připravíme si drobenku, pokud používáme kokosový tuk, tak si všechny suroviny na ní dáme na chvilku do lednice, aby tuk pod rukama netekl, ale šel nadrobit. Suché suroviny na těsto smícháme v misce, přidáme tekuté a pečlivě promícháme. Těsto vylijeme na pečící papír v pekáčku nebo do vymazané a vysypané koláčové formy, rovnoměrně rozprostřeme. Poklademe ovocem dle chuti (odstopkovaný rybíz, borůvky, půlené meruňky, švestky, nastrouhaná jablka...) a posypeme rovnoměrně drobenkou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
Podáváme jen tak nebo s kopečkem jogurtu.

Z tohoto množství těsta lze připravit asi 4 koláčky v horkovzdušné troubě. Silikonové formičky na koláčky vymažeme trochou kokosového oleje a vysypeme hrubou moukou, těsto rozdělíme to formiček, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme vždy po dvou formičkách vedle sebe nejprve 10 minut při 150 °C, poté předpečené koláčky vyjmeme z formiček a dopečeme ještě asi 6 minut jen na pečícím papíře. Zopakujeme s druhou dvojicí formiček.

Hrnkový koláč vegan - recept v PDF