Čočkové burgery

Hlavní jídlo

09.07.2019

Suroviny :

pro 3 až 4 hladové vegetariány:
1 střední oloupaná a na drobné kostičky pokrájená cibulka
2 střední mrkve (očištěné a najemno nastrouhané)
1 PL másla
1 PL olivového oleje
200 ml propláchnuté červené čočky (lze nahradit i běžnou čočkou, ale je nutné ji včas namočit a déle vařit ve vodě, v které byla namočená)
400 ml horké vody
1 KL Koření od Antonína Italské těstoviny
1 KL Koření od Antonína Mletá masa
1,5 KL soli
200 ml strouhanky
1 celé vejce
(prolisovaný stroužek česneku)



Postup :

Nejprve si propláchneme červenou čočku studenou vodou a pak zalijeme horkou vodou, ve které ji uvaříme mírným varem cca 10 minut. Necháme pod pokličkou stát a mezitím si na oleji s máslem orestujeme nejdříve cibulku, pak i nastrouhanou mrkev. Do zeleninové směsi vmícháme koření a sůl a odstavíme ze zdroje tepla. Čočku scedíme a trochu rozmačkáme (já scezuji po menších částech a mačkám už v sítku). Smícháme s orestovanou zeleninou, přidáme strouhanku a pokud není směs příliš horká, vmícháme vejce. Jinak musíme chvilku počkat, aby se vejce nesrazilo. Vytvarujeme namočenou rukou placičky 1-2 cm silné a pečeme v troubě cca 30 minut při 200 °C na plechu s pečícím papírem nebo jako já v olejem lehce vymazané pánvi na burgery/lívance.

Podáváme v burgerových houskách s náležitou oblohou (zelenina, kečup, sýr atd.) nebo třeba jako karbanátky s oblíbenou přílohou.

Čočkové burgery - recept v PDF

Doporučuji vyzkoušet recept na domácí burgerové housky a můžete je upéct i den předem, jsou dobré i tak.