Čočkové burgery

Hlavní jídlo

06.08.2020

Suroviny :

pro 3 až 4 hladové vegetariány:
1 střední oloupaná a na drobné kostičky pokrájená cibulka
3 střední mrkve (očištěné a najemno nastrouhané)
3 polévkové lžíce olivového oleje
250 g propláchnuté červené čočky (lze nahradit i běžnou čočkou, ale je nutné ji včas namočit a déle vařit ve vodě, v které byla namočená)
horká voda
3 lžičky Koření od Antonína Italské těstoviny
3 lžičky Koření od Antonína Mletá masa
2 lžičky soli
asi 80 - 100 g ovesných vloček
1 celé vejce (nebo 2 polévkové lžíce aquafaby a 1 polévková lžíce Vegavajo směsi)
(prolisovaný stroužek česneku)



Postup :

Nejprve si propláchneme červenou čočku studenou vodou a pak zalijeme horkou vodou, ve které ji uvaříme mírným varem cca 15 minut. Přelijeme čočkovou směs do síta(cedníku) a necháme vykapat. Mezitím si na oleji orestujeme nejdříve cibulku, pak i nastrouhanou mrkev. Do zeleninové směsi vmícháme koření a sůl a odstavíme ze zdroje tepla. Polovinu množství čočky smícháme s orestovanou zeleninou, přidáme asi 80 g suchých vloček a vmícháme vejce či jeho náhradu. Tuto směr promixujeme ponorným mixérem (v užší vyšší nádobě). Rozmixovanou směs smícháme se zbývající čočkou, dohustíme vločkami podle potřeby, ochutnáme, případně dochutíme.
Vytvarujeme namočenou rukou placičky asi 1 cm silné (vychytávkou je plnit kruhové vykrajovátko) a pečeme v troubě cca 15 minut při 200 °C na horkovzduch plechu s lehce poolejovaným pečícím papírem, otočíme spodní stranou nahoru a dopečeme 5 až 10 minut..

Podáváme v burgerových houskách s náležitou oblohou (zelenina, kečup, hořčice, žampiony atd.) nebo třeba jako karbanátky s oblíbenou přílohou.

Čočkové burgery - recept v PDF

Doporučuji vyzkoušet recept na domácí burgerové housky a můžete je upéct i den předem, jsou dobré i tak.